Селенът е основен микроелемент, отговорен за правилното протичане на много функции

...
Селенът е основен микроелемент, отговорен за правилното протичане на много функции
Коментари Харесай

Разкритие. Ето го вълшебният ключ към младостта

Селенът е главен микроелемент, виновен за вярното протичане на доста функционалности в организма. Последните проучвания демонстрират, че селенът забавя стареенето и даже може да защищава от болести, свързани с възрастта.

В тази публикация се преглеждат най-новите проучвания за ролята на селена при стареенето, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Селенът е микроелемент, което значи, че организмът се нуждае от него единствено в напълно дребни количества, осведоми zdrave.to. Той се съдържа естествено в доста храни и се предлага и като хранителна добавка.

По-голямата част от селена, който поемаме с храната, се съхранява в мускулната тъкан, макар че щитовидната жлеза е органът с най-висока централизация на този микроелемент.

Селенът е значим съставен елемент на ензими и протеини - известни като селенопротеини - които играят основна роля в репродукцията, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК.

Биологичното стареене е комплициран развой, който включва молекулярни увреждания, метаболитен дисбаланс, промени в имунната система и нараснала неустойчивост към стресови фактори от околната среда и болести. Според обзор от 2018 година селенът може да се бори със стареенето и да предотвратява обвързваните с възрастта здравословни проблеми като поява на тумори, сърдечносъдови болести и нервно-психични разстройства. Някои откриватели също по този начин считат, че селенът може да понижи хроничното инфектиране, което е тясно обвързвано със стареенето.

Според проучвания селенопротеините са виновни най-много за доста от здравословните изгоди от селена. Например един обзор от 2021 година открил, че селенопротеините играят основна роля в контрола и отстраняването на погрешно нагънатите протеини, които се натрупват с напредването на възрастта.

Специалистите означават, че натрупването на погрешно нагънати протеини е обща характерност на стареенето и обвързваните с възрастта болести, в това число диабет вид 2 и заболяването на Алцхаймер.

Експертите също по този начин считат, че селенът защищава кожата от ултравиолетовия (UV) оксидативен стрес, като подтиква селен-зависимите антиоксидантни ензими глутатион пероксидаза (GPx) и тиоредоксин редуктаза (TDR).

TDR се намира в плазмената мембрана на епидермалните кератиноцити. Това може евентуално да докара до битка със стареенето на кожата, породено от излагането на ултравиолетови лъчи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР